آموزش, سخت افزار

مقایسه استاندارد حافظه GDDR6 با GDDR5

GDDR6 و GDDR5

اگر آشنایی سطحی با کارت های گرافیک (GPU) داشته باشید، احتمالاً تا به حال اصطلاحاتی مانند GDDR6 و GDDR5 را شنیده باشید. ماژول های VRAM در ساختار کارت های گرافیک وجود دارند و اهمیت بسیار زیادی دارند. همانند RAM معمولی، از VRAM نیز نسل های جدید تری وارد بازار می شود. اخیراً، استاندارد VRAM تغییر کرده و از GDDR5 به GDDR6 تغییر کرده است. به این ترتیب، این سوال مطرح می شود که تفاوت آن ها چیست؟

GDDR مخفف چیست؟

GDDR مخفف Graphics Double Data Rate است. همان طور که از نام آن پیداست، تقریباً به طور انحصاری در پردازنده‌ های گرافیکی استفاده می‌ شود و به‌ عنوان یک نوع بانک عمل می‌ کند. تصاویر به‌ عنوان داده در VRAM ذخیره می‌ شوند، که عملکرد های نمایش را پردازش می‌ کند، به عبارت دیگر، VRAM تصاویر را جمع‌ آوری کرده و روی صفحه نمایش می‌ دهد. انتقال از GDDR5 به GDDR6 این عملکرد را تغییر نمی‌ دهد، اما GDDR6 تقریباً در تمام معیار ها عملکرد بهتری نسبت به GDDR5 دارد.

GDDR5

قبلا گفته بودیم که GDDR5 یکی از بهترین رم‌ های پر سرعت در میان نسل فعلی کارت‌ های گرافیک بوده است. در ادامه روند، GDDR3 و GDDR4، نسل جدید کارت گرافیک ها جایگزین استاندارد های قدیمی شده است. در واقع، GDDR3 اکنون فقط در دستگاه های سطح ابتدایی استفاده می شود، در حالی که GDDR4 تقریباً در طراحی های OEM در دسترس نیست.

GDDR5

GDDR5 بدون شک یکی از سریعترین حافظه های کارت گرافیک است. در واقع، چندین سازنده کارت گرافیک از جمله Nvidia از این فناوری استفاده کرده اند. محصولاتی مانند GTX 1060، GTX 1070 و AMD’s RX 580 از بهترین نمونه هایی هستند که در آن ها از ماژول های حافظه GDDR5 استفاده می شود.

چند ویژگی که آن را به یک گزینه خوب تبدیل می کند این است که عملکرد حافظه، پهنای باند بالایی دارد. این باعث می شود انرژی کم تری مصرف شود و یکی از نکات کلیدی است که آن را به یک انتخاب استثنایی تبدیل می کند. GDDR5 می تواند سرعتی تا 8 گیگابایت در ثانیه را به شما ارائه دهد. کارت های گرافیک در اندازه های مختلف یعنی 512 مگابایت، 1 گیگابایت، 2 گیگابایت، 4 گیگابایت و 8 گیگابایت GDDR5 هنوز در دسترس هستند. شایان ذکر است که تراشه‌ های GDDR5 توسط چندین سازنده مانند سامسونگ، Hynix، ELPIDA یا Micron ساخته می‌ شوند.

بله، این نوع حافظه گرافیکی در حال حاضر یک نسخه پیشرفته جدید دارد به نام GDDR5X که SGRAM بالا و پهنای باند بالا، آن را به گزینه ای عالی برای استفاده در کارت های گرافیک در سرور هایی با کارایی بالا و سایر واحد های پیشرفته تبدیل می کند. همچنین استاندارد GDDR5 سرعت انتقال عالی ای را ارائه می دهند.

GDDR6

حافظه GDDR6 جدید ترین استاندارد VRAM است که ارائه شده و در کارت های گرافیک اخیر استفاده شده است. Samsung یکی از اولین برند هایی بود که از این استاندارد حافظه در سال، 2018 استفاده کرد.

GDDR6

این استاندارد حافظه جانشین GDDR5 و GDDR5X شد. مصرف برق این استاندارد حافظه 1.35 وات است که این یک تغییر فوق العاده بود. این حافظه قادر به ارائه سرعت انتقال تا 16 گیگابیت بر ثانیه است و پهنای باند پشتیبانی شده آن تا 72 گیگابایت در ثانیه است. کاربرد های این استاندارد حافظه، در استخراج ارز های دیجیتال، گیم ها با عملکرد بالا، واقعیت مجازی و حجم کاری هوش مصنوعی است.

GDDR6 در مقابل GDDR5

بزرگترین پیشرفت در سرعت انتقال اطلاعات در این حافظه رخ داده است. به طوری که حافظه GDDR5 داده ها را با سرعت 8 گیگابایت در ثانیه منتقل می کند، در حالی که GDDR6 داده ها را با سرعت 14-16 گیگابایت در ثانیه منتقل می کند، تقریباً دو برابر GDDR5!

به علاوه حافظه GDDR6 دارای ظرفیت بالاتری در هر ماژول نسبت به GDDR5 است. در حالی که یک GPU به طور فعال تا حد امکان از VRAM استفاده می کند، آن VRAM به ماژول های مختلف تقسیم می شود. GDDR5 در 5 اندازه مختلف عرضه می شود: 512 مگابایت، 1 گیگابایت، 2 گیگابایت، 4 گیگابایت و 8 گیگابایت. در مقایسه، GDDR6 تنها دو اندازه مختلف ارائه می دهد: 8 گیگابایت و 16 گیگابایت. علی‌ رغم این دو عامل، GDDR6 نسبت به GDDR5 انرژی کمتری مصرف می‌ کند که آن را برای بسیاری از کار ها مخصوصاً دستگاه های استخراج ارز دیجیتال مناسب می کند.

همچنین یک “نیم مرحله” نسلی بین GDDR5 و GDDR6، یعنی GDDR5X وجود دارد که سرعت انتقال 10-14 گیگابایت بر ثانیه دارد و در قالب‌ های 4 گیگابایت، 6 گیگابایت، 8 گیگابایت، 12 گیگابایت و 16 گیگابایت عرضه می‌ شود که این ممکن است برای برخی افراد به صرفه تر از GDDR6 باشد.

آیا به GDDR6 نیاز دارید؟

با خواندن این مطلب، ممکن است به GPU خود نگاه کنید و به این فکر کنید که کدام نسخه از GDDR روی آن نصب شده است، و اینکه آیا عملکرد بهتر را از دست می دهید یا خیر. متأسفانه، VRAM بر روی پردازنده‌ های گرافیکی لحیم شده است، و این امر باعث می‌ شود که نتوانید به راحتی حافظه گرافیکی را تعویض کنید و ارتقا دهید و این یعنی برای ارتقاء باید کل کارت گرافیک خود را عوض کنید.

تصمیم گیری درمورد این که کدام نسخه حافظه روی کدام مدل از گرافک باشد بر عهده شرکت های سازنده است و شما می توانید با معیار های آن ها انتخاب کنید که کدام یک برای شما مناسب تر است. به عنوان مثال ممکن است یک GTX 1080 Ti با GDDR5X عملکردی مشابه با RTX 3060 Ti با 8 گیگابایت GDDR6 داشته باشد. در هر صورت، تاکید بر اینکه کارت گرافیک شما چه نوع حافظه ای دارد، فایده ای ندارد. در حالی که مطمئناً یک مزیت است، مهندسی بسیار بیشتری برای بهتر کردن عملکرد یک کارت گرافیک وجود دارد.

اگر حس می کنید کارت گرافیکی که در حال حاضر استفاده می کنید نیاز به ارتقا دارد، می توانید برای بررسی قیمت گرافیک سری به فروشگاه اینترنتی تک یک بزنید.

منبع: faceofit.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *