مجله تکنولوژی, معرفی محصول

خنک کننده مایع کارت گرافیک و معرفی چند نمونه از آن

خنک کننده مایع کارت گرافیک

خنک کننده مایع کارت گرافیک یکی از انواع خنک کننده ها می باشد که به شما در خنک سازی کارت گرافیک تان کمک می کند. کارت گرافیک یکی از بخش های مهم سیستم ما می باشد وظیفه ی کارت گرافیک ها این است که رابط بین پردازشگر و نمایشگر باشند. در واقع وظیفه کارت گرافیک تبدیل و یا آماده کردن اطلاعات دیجیتال پردازشگر برای نمایش در مانیتور است.

باید به این نکته توجه داشت که بالاترین کارایی کارت گرافیک زمانی امکان پذیر است که دارای دمای استاندارد باشد و از طرفی زمانی که کارت گرافیک درست کار کند شما می توانید از بازی ها ونرم افزارهایتان بهتر استفاده کنید.

در چند سال اخیر کارت گرافیک ها بسیار پیشرفته و به روز شده اند و از طرفی استفاده از کارت گرافیک ها هم  بیشتر شده که سبب می شود کارت گرافیک ها گرم تر شود و تولید گرمای بیشتری کنند. یکی از موارد استفاده نسبتا جدید کارت های گرافیک، استخراج ارز های دیجیتال می باشد که باعث می شود از حداکثر توان کارت گرافیک استفاده شده و در نتیجه میزان گرمای تولید شده توسط آن به شدت افزایش پیدا کند.

استخراج ارز دیجیتال، انجام بازی های رایانه ای سنگین، طراحی گرافیکی، رندرینگ و سایر موارد از این دست، از جمله فعالیت هایی هستند که مستقیما باعث بالا رفتن دمای کارت گرافیک ها می شوند.

خنک کننده کارت گرافیک چه تاثیری بر عملکرد آن دارد؟

خنک کننده مایع کارت گرافیک MSI 1070

دمای استاندارد یک کارت گرافیک در گذشته بین 70 تا 75 درجه سانتی گراد بوده است. همانطور که گفته شد این روزها کارت گرافیک ها پیشرفت زیادی کرده اند که توقع داریم با پیشرفت این کارت گرافیک ها دمای آن ها پایین تر آمده باشد اما بازهم این افزایش دما وجود دارد. بنابراین می توان این نتیجه را گرفت که بهترین راه برای خنک کردن کارت گرافیک ها این است که از یک خنک کننده مناسب استفاده کنیم و دمای آن را به حالت استاندارد برسانیم.

یکی از مهمترین دلایل کاهش عمر قطعات الکترونیکی، کار کردن این دستگاه ها در شرایط دمایی بالا است. بیشتر قسمت های بردهای الکترونیکی از مواد پلاستیکی تهیه شده اند و در صورتی که دمای آن ها از شرایط معمول بالاتر رود، صدمه خواهند دید.

کارت های گرافیک نیز از این قاعده مستثنی نبوده و اگر در شرایط دمایی استانداردی نگهداری نشوند، خیلی زود کارایی خود را از دست داده و در برخی موارد به طور کلی از کار می افتند. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که خنک نگه داشتن کارت گرافیک و به تبع آن، خنک نگه داشتن تمامی قطعات کامپیوتر، می تواند راه حلی مناسب برای افزایش عمر قطعات کامپیوتری باشد.

امروزه اگر شما بخواهید یک کارت گرافیک خریداری کنید، حتما با مدل هایی مواجه می شوید که در قسمت پردازنده مرکزی خود، دارای یک یا چند عدد فن خنک کننده کارت گرافیک می باشند. مدل های با کیفیت تر و البته گران تر، دارای ظرفیت خنک سازی بیشتری بوده و حتی از خنک کننده های مایع کارت گرافیک نیز بهره می برند.

خنک کننده های مایع کارت گرافیک که هم به صورت پیش فرض روی برخی از کارت های گرافیک قدرتمند نصب شده و هم قابل نصب روی کارت های گرافیک معمولی تر نیز هستند، عملیات خنک سازی پردازنده های مرکزی کارت گرافیک را با قدرت بیشتری انجام داده و به همین علت، یک انتخاب مناسب برای بحث رندرینگ، طراحی گرافیکی، انجام بازی و حتی ماینینگ و استخراج ارز دیجیتال محسوب می شوند.

خنک کننده های مایع
خنک کننده های مایع، قدرت بیشتری را در امر خنک کنندگی قطعات الکترونیکی دارند.

کمپانی های تولید کننده خنک کننده مایع کارت گرافیک

از وقتی که تب استخراج ارز دیجیتال افزایش پیدا کرده و از کارت های گرافیک که قدرت محاسباتی بالایی دارند در این امر استفاده زیادی شده است، کمپانی های زیادی به سمت تولید قطعات خنک کننده برای این دستگاه ها، افتاده اند.امروزه می توان از کمپانی هایی نظیر دیپ کول، ریدمکس و گرین، به عنوان شرکت های مطرح در زمینه تولید خنک کننده های مایع و کارت گرافیک، نام برد.

اما به غیر از این کمپانی ها، شرکت های دیگری نیز وجود دارند که محصولات متنوعی را در این رده داشته و می توان از آن ها به عنوان تولید کننده خنک کننده مایع کارت گرافیک نام برد.

حال که دانستیم این قطعات چه تاثیری در کارایی کارت گرافیک ها دارند، بهتر است تا نگاهی خلاصه نیز به چگونگی عملکرد خنک کننده های مایع داشته باشیم.

طرز کار خنک کننده مایع گرافیک
طرز کار خنک کننده های مایع، تقریبا شبیه به رادیاتور اتومبیل است.

طرز کار خنک کننده های مایع

عملکرد این واتر کولرها مشابه رادیاتور ماشین است که هر دو از یک قانون به نام قانون ترمودینامیک پیروی می کنند. بر طبق این قانون، گرما از جسم گرم به سرد منتقل می شود و جسم سرد را گرم می کند. به همین ترتیب جسم گرم هم گرما از دست می دهد و خنک تر می شود.

خنک کننده های مایع

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص چگونگی عملکرد خنک کننده های مایع، می توانید به مبحث “خنک کننده مایع چیست” مراجعه کرده و با طرز کار دقیق این دستگاه ها، آشنا شوید.

داخل رادیاتور ماشین هم همین سیستم پیاده می شود. آبی که معمولا دارای ضد یخ است داخل موتور ماشین به حرکت در می آید و قطعات موتور را سرد و خنک می کند. این در صورتی است که خود آن آب گرم می شود و مجدد به رادیاتور باز می گردد تا این آب دوباره خنک شود و این فرآیند مجددا تکرار شود.

در این مرحله باید به این نکته هم توجه کرد که رادیاتور گرمای خود را به وسیله ی فن ها به خارج از رادیاتور منتقل کند تا بتواند در چرخه ی بعدی، آب را مجددا خنک کند.

در کامپیوترها نیز از قطعاتی فلزی و رسانا به نام هیت سینک (Heat Sink) برای کنترل گرما استفاده می شود که سطح تماس آنها با هوا زیاد است. معمولا بر سر راه این هیت سینک ها، فن های خنک کننده نیز وجود دارند که باعث می شوند تا گرمای انتقال یافته به هیت سینک، از طریق جریان هوایی به خارج منتقل شود.

خنک کننده مایع کارت گرافیک

پردازنده هیت سینک را گرم می کند و این هیت سینک ها گرما را به هوا منتقل می کنند و در آخر فن های موجود این گرما را از اطراف پردازنده و هیت سینک دور می کند.

این حالت در صورتی است که گرمایی که تولید می شود بیشتر از توان این خنک کنندها نباشد در غیر این صورت بهتر است از خنک کننده های قدرتمندتر و خنک کننده های مایع کارت گرافیک برای سرد کردن قطعات استفاده می شود.

این نکته نیز حائز اهمیت است که رسانندگی آب بیشتر از هوا است. ولی ظرفیت گرمایی ویژه آب بالاتر است. یعنی دیرتر گرم می شود.

این سیستم خنک کننده ازنظر عملکرد بسیار شبیه خنک کننده های خودرو می باشد که از قطعات زیر تشکیل شده است:

  • یک پمپ که مایع خنک کننده را به جریان در می آورد.
  • یک رادیاتور که گرما را به هوا منتقل می کند.
  • یک فن که هوای گرم را از اطراف دور کند.
  • در نهایت لوله هایی که این مسیر ها را به هم وصل کند.

بررسی چند خنک کننده مایع گرافیک

برای خرید یک خنک کننده خوب، لازم است که قبل از هر چیز، خنک کننده ای را انتخاب کنید که قابلیت نصب روی کارت گرافیک و همچنین قابلیت نصب روی کیس شما را داشته باشد. شما نمی توانید از هر خنک کننده ای برای کارت گرافیک خود استفاده کنید.

ما در مبحث “راهنمای خرید فن کارت گرافیک” مفصلا به این موضوع پرداخته و چندین نمونه از این خنک کننده ها را مورد معرفی و بررسی قرار داده ایم.

Accelero Xtreme IV

خنک کننده مایع کارت گرافیک
خنک کننده مایع کارت گرافیک Accelero Xtreme IV
  • این خنک کننده کارت گرافیک دارای سرعت فنRPM 9000-200 می باشد.
  • دارای وزن 991gr است.
  • سایز فن این خنک کننده کارت گرافیک  3*99mm می باشد.
  • این خنک کننده کارت گرافیک دارای تکنولوژی air cooling است.

EVGA 400-HY-5698-B1 GTX 1080 Ti FTW3 Hybrid Water Block Cooler

خنک کننده مایع کارت گرافیک
خنک کننده مایع کارت گرافیک EVGA
  • این خنک کننده دارای فن های بسیار کم سر وصداست
  • این خنک کننده کارت گرافیک دارای وزن 1360.68 گرم است
  • این خنک کننده دارای ابعاد 13.5*6.5 * 4.5 اینچ می باشد