سخت افزار, مجله تکنولوژی

اورکلاک (Overclock) چیست؟

اورکلاک

اورکلاک یکی از راه های افزایش سرعت سیستم است. اورکلاک می تواند باعث کاهش هزینه های شما شود، اما قطعا مزایا و معایب خود را دارد. شما می توانید یک پردازنده ارزان خریداری کنید و با اورکلاک کردن آن به سرعت و عملکرد دلخواه خود دست پیدا کنید. اورکلاک فقط مختص پردازنده نیست، شما می توانید سایر قطعات خود را نیز اورکلاک کنید. مثلا می توانید به اورکلاک کارت گرافیک، مادربرد و رم نیز بپردازید. امکان اورکلاک برای لپ تاپ و گوشی هم وجود دارد اما به دلایلی که در ادامه درباره آن صحبت می کنیم بهتر است این کار انجام نشود. لازم به ذکر است که برای اورکلاک نیازی به سخت افزار یا نرم افزار خاصی نیست.

اورکلاک چیست؟

اورکلاک (overclock یا OC) در واقع به معنای افزایش سرعت، ولتاژ و فرکانس یک قطعه مثل پردازنده، بیشتر از مقدار از پیش تعیین شده است. اما همه مدل های گرافیک، رم، مادربرد و CPU قابلیت اورکلاک ندارند. مثلا کارت گرافیک هایی که عبارت OC در نامشان ذکر شده است قابلیت اورکلاک را دارند. در پردازنده ها هم اگر حرف K در نام آن ها ذکر شده باشد این یعنی می توانید پردازنده خود را اورکلاک کنید و از مزایای آن لذت ببرید. در مادربرد ها برای تراشه‌ های اینتل، باید مادربردی انتخاب کنید که در نام چیپست خود حرف Z را داشته باشد.

اما در حال حاضر از آن جایی که قطعه ای مثل پردازنده، از نظر سرعت پردازش عملکرد خوبی دارد، شما ممکن است با اورکلاک CPU خود تغییر چندانی در سرعت سیستم مشاهده نکنید. اما اگر از HDD یا هارد دیسک برای ذخیره سازی اطلاعات روی سیتمتان استفاده می کنید، می توانید در کنار اورکلاک پردازنده به فکر ارتقای هارد خود به SSD باشید تا متوجه تاثیر چشم گیر آن بر سرعت سیستم خود شوید.

با اورکلاک هر قطعه در سیستمتان اتفاقی که می افتد این است که در قطعه ای مثل پردازنده، کار های بیشتری در مدت زمان کمتر انجام می شود. بنابراین گرمای بیشتری تولید می شود که این گرمای زیاد می تواند باعث خرابی قطعه شود یا ممکن است باعث ناپایدار آن شود، همچنین می تواند باعث شود رایانه شما صفحه آبی یا سیاه به شما نشان دهد یا حتی سیستمتان راه اندازی مجدد شود. به علاوه اورکلاک قطعات باعث می شود که قطعه اورکلاک شده از گارانتی خارج شود. موارد ذکر شده معایب اورکلاک است. اگر می خواهید قطعه ای را اورکلاک کنید باید حتما از سیستم خنک کننده بهتری استفاده کنید.

اورکلاک بعضی قطعات مانند رم نیازی به خنک کننده قوی ندارد چرا که رم حتی در بدترین حالت گرمای زیادی تولید نمی کند که باعث آسیب رسیدن به آن شود. اما قطعه ای مثل کارت گرافیک و CPU قطعا نیاز به سیستم خنک کننده قوی دارند. توصیه می شود برای پردازنده ها، از خنک کننده مایع استفاده کنید. چرا که خنک کننده های مایع توانایی بیشتری در خنک کردن قطعه شما دارند که باعث می شوند خیالتان از خنک بودن قطعه اورکلاک شده راحت باشد.

خنک کننده مایع Green GLC360-EVO

خنک کننده مایع

شما می توانید خنک کننده های مورد نیاز خود را اعم از بادی و مایع را از طریق فروشگاه معتبر تک یک با قیمتی مناسب تهبه کنید.

آیا می توان لپ تاپ را اورکلاک کرد؟

اورکلاک لپ تاپ امکان پذیر است اما بهتر است این کار اصلا انجام نشود، چرا که باعث ابطال گارانتی لپ تاپ شما می شود. همچنین مهم ترین دلیل آن این است که لپ تاپ به دلیل فضای کمتر، گرمای بیشتری را در خود نگه می دارد، بنابراین به خنک کننده به مراتب قوی تری نسبت به کامپیوتر های رومیزی نیاز دارد. از طرفی مثل کامپیوتر ها فضای کافی برای نصب یک خنک کننده قوی را ندارد. با این اوصاف اگر قطعات لپ تاپ خود را اورکلاک کنید، قطعا قطعات لپ تاپتان به خاطر گرمای زیاد برای همیشه خراب می شوند.

آیا می توان گوشی را اورکلاک کرد؟

اورکلاک گوشی

گوشی را هم مثل لپ تاپ می توان اورکلاک کرد. این کار را به کمک نرم افزار هایی می توان انجام داد. اما باز هم این کار توصیه نمی شود چرا که باعث داغ شدن بیش از حد گوشی شما می شود و مشکلات زیادی را برای گوشی شما به وجود می آورد. همچنین باعث ابطال گارانتی می شود.

سخن پایانی

هنگام اورکلاک قطعه ای مثل CPU، کاری که ما انجام می دهیم افزایش ضریب CPU است که به آن امکان می دهد سریع تر کار کند. هرچه ضریب CPU را بیشتر کنیم، CPU به ولتاژ بالاتری نیاز دارد که در نتیجه گرمای بیشتری تولید می کند. گرمای بیش از حد می تواند منجر به طول عمر کوتاه تراشه شود. به طور کلی، هنگامی که CPU شما به طور مداوم در دمای بالای 86 درجه سانتی گراد کار می کند، شروع به وارد شدن به منطقه خطرناک می کند. چنین دما هایی مطمئناً بلافاصله CPU شما را از بین نمی برند، اما به طور کلی می تواند طول عمر و عملکرد آن را کاهش دهد.

برای اکثر مردم، این واقعاً مشکلی نخواهد بود. چرا که امروزه افراد زیادی قصد ندارند کامپیوتر خود را برای 10 سال نگه دارند. اما اگر بخواهید برای مدت طولانی سیستم خود را نگه دارید، باید نگران این موضوع باشید. اما با این حال، تا زمانی که دمای قطعات خود را به کمک خنک کننده های قوی (خنک کننده های مایع) پایین نگه دارید، این واقعاً چیزی نیست که نگران آن باشید.

در انتها ما توصیه می کنیم حداقل برای قطعه ای مثل CPU به جای اورکلاک کردن، پردازنده هایی خریداری کنید که از فناوری Turbo Boost استفاده کنید. این فناوری در مواقع مورد نیاز به طور خودکار فرکانس پردازنده را به طور هوشمند و ایمن افزایش می دهد. به طور مثال هنگام اجرای برنامه های سنگین فرکانس پردازنده به طور خودکار افزایش می یابد و در حالتی که نیازی به تمام توان پردازنده نیست فرکانس پردازنده کاهش می یابد. این فناوری در افزایش سرعت پردازنده نسبت به اورکلاک عملکرد بهتری دارد. همچنین این فناوری مزایای زیادی دارد که می توانید با مراجعه به مقاله مرتبط با فناوری توربو بوست اطلاعات بیشتری در ارتباط با این فناوری فوق العاده داشته باشید.

منبع: howtogeek.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *