آموزش, سخت افزار, مجله تکنولوژی

آشنایی با اسکنر (scanner) و انواع آن

اسکنر

هاسکنر، نام دیگر پویشگر است که کار آن تصویر برداری از اسناد کاغذی است. زمانی که بخواهیم عکس یا متن کاغذی را در کامپیوتر خود داشته باشیم و روی آن عملیاتی از جمله فتوشاپ و… انجام دهیم، یا در کل بخواهیم آن را ذخیره و یا برای افرادی ارسال کنیم، می توانیم از دستگاه اسکنر استفاده کنیم.

شرکت های تولید کنندۀ اسکنر ها همان شرکت های ساخت چاپگر ها هستند. برای کار با این دستگاه، به نرم افزار مخصوص آن نیاز داریم. هنگامی که با کمک نرم افزار مخصوص تصویربرداری از کاغذ تمام شد می توانیم بر روی آن تصویر تغییرات دلخواه را اعمال و سپس آن را ذخیره کنیم. گفته شده نرم افزار های مخصوصی برای اسکن کردن وجود دارد که اسامی آن ها عبارتنداز: VueScan Pro، PaperScan Professional و… .

اسکنر

پویشگر به چه معناست؟

اسکنر وسیله ای است که با استفاده از نور، متون و تصاویر کاغذی مورد اسکن را به تصاویر دیجیتالی تبدیل می کند. پویشگر، اسناد مورد اسکن را مجموعه ای از نقاط سیاه و سفید در نظر می گیرد و نقاط تیره را با عدد 1 و نقاط روشن را با عدد 0 نمایش می دهد در نتیجه تصاویر اسناد به صورت چندین عدد قابل فهم برای رایانه تبدیل می شوند که به آن اعداد، تصاویر دیجیتالی گویند و قابل ذخیره سازی در رایانه می باشند.

مهم ترین کار برای خریداری یک دستگاه اسکنر این است که شما بدانید برای چه کارهایی قرار است از این دستگاه استفاده کنید.

انواع اسکنر (پویشگر)

پویشگرها انواع مختلفی دارند که از جمله آن ها می توان به پویشگرهای اثر انگشت، پویشگر تشخیص چهره، پویشگرهایی برای بررسی مغز و قسمت های دیگر بدن که بیشتر در شاخۀ پزشکی جای دارند و غیره. پویشگرهای تصویر نیز هستند تا اسناد را به تصاویر دیجیتالی تبدیل کنند. این نوع از پوبشگرها خود به تنهایی دارای دو نوع متفاوت می باشند که می توان به پویشگرهای استوانه ای و پویشگرهای صفحه تخت که قیمتشان ارزان تر از آن نوع دیگر است و… اشاره کرد.

اسکن اسکنر پزشکی

اسکن اسکنر پزشکی

اسکنر (پویشگر) صفحه تخت یا مسطح

اسکنر های صفحه تخت یا مسطح، متداول ترین و رایج ترین نوع اسکنر هستند که در آن ها اسناد مورد اسکن روی دستگاهی که به صورت تخت یا مسطح است قرار می گیرد. این نوع اسکنرها دارای دو نوع تکنولوژی ساخت می باشند:

  • دستگاه بار جفت شده
  • حسگر تماسی تصویر

از بین این دو نوع تکنولوژی، دستگاه اسکنری که با حسگر تماسی کار می کند ارزان تر از نوع دیگر است. علاوه بر قیمت دستگاه، می توان گفت به دلیل نداشتن لنز و آینه تعبیه شده در دستگاه ابعاد آن کوچک تر، از نظر وزن سبک تر و مصرف انرژی الکتریکی آن کمتر می باشد. البته لازم به ذکر است که دستگاه های بار جفت کننده از نظر کیفیت و وضوح تصاویر بسیار بالاتر از حسگرهای تماسی هستند.

برای اطلاع از ویژگی های چند اسکنر صفحه تخت می توانید به سایت فروشگاهی تک یک مراجعه کنید.

اسکنر استوانه ای

این پویشگر بیشترین کاربرد را در دفاتر نشر و چاپ بسیار بزرگ دارد و دارای وضوح و کیفیت باور نکردنی ای است. در تکنولوژی این نوع اسکنر ها از لامپ های تقویت کننده نور استفاده می شود.

اسکنر چاپگر استوانه ای

اسکنر چاپگر استوانه ای

عوامل مؤثر در کیفیت اسکنر

قطعا در تبدیل تصاویر کاغذی به تصاویر دیجیتال عواملی هستند که باعث کم یا زیاد شدن کیفیت و وضوح تصاویر تبدیل شده می شود. این عوامل عبارتنداز: عمق رنگ، وضوح تصویر

وضوح تصویر

تعداد نقاط (پیکسل) موجود در یک اینچ از تصویر اسکن شده را وضوح آن گویند که با یکای (واحد) نقطه در اینچ بیان می شود. هر چه تعداد این نقاط بیشتر باشد وضوح تصویر بیشتر است و زمانی که کاربر تصویر مورد نظر و اسکن شده را زوم (zoom) کند، فضای خالی بین نقاط کمتر دیده می شود در نتیجه کیفیت تصویر بالاتر می رود. نکته مهمی که در اینجا حائز اهمیت است این است که وضوح تصویر در اسکن اسناد متنی زیاد کاربردی نیستند و در مورد اسناد متنی بیشتر سرعت اسکن اهمیت دارد.

عمق رنگ

تعداد رنگ هایی که در یک پیکسل وجود دارد. این متغییر به تعداد بیت های تشکیل دهنده هر پیکسل بستگی دارد. با توجه به این نکته در تصاویر سیاه و سفید هر پیکسل از یک بیت و در تصاویر رنگی هر پیکسل از 24 بیت به عبارتی 16 یا 17 میلیون رنگ تشکیل شده است.

در تصویر زیر می توانید وضوح تصویر را زمانی که سرعت اسکن بسیار زیاد و یا سرعت آن کم است، مشاهده کنید.

عمق رنگ اسکنر پویشگر

عمق رنگ اسکنر پویشگر