آموزش, سخت افزار

آموزش اورکلاک کردن CPU کامپیوتر و لپ تاپ و افزایش توان پردازشی آن در چند دقیقه!

اورکلاک CPU

احتمالا اصطلاح اورکلاک کردن را شنیده اید، اگر در حال خواندن این پست هستید احتمالا می خواهید بدانید که چه قطعاتی را می توان اورکلاک کرد، آیا گوشی هم قابلیت اورکلاک دارد، چطور می توان CPU را اورکلاک کرد، اورکلاک چه مزایا و معایبی دارد و … ما در این پست و پست قبلی با عنوان اورکلاک چیست؟ به این سوالات پاسخ می دهیم. بنابراین برای یافتن پاسخ سوالاتی که در ذهنتان پیش آمده است با ما تا انتهای این پست همراه باشید.

اورکلاک CPU چه تاثیری روی عملکرد سیستم دارد؟

اورکلاک CPU با انجام تنظیمات درست و داشتن سیستم خنک کننده قوی، می تواند عملکرد و سرعت سیستم شما را بهبود دهد. در واقع شما می توانید یک پردازنده با قیمت کمتر خریداری کنید و در نهایت با اورکلاک آن به عملکرد مطلوب خود برسید. البته اورکلاک کردن حتی با رعایت تمام نکات، معایبی دارد از جمله این که: اورکلاک پردازنده باعث می شود مصرف انرژی بیشتر شود و همچنین گرمای بیشتری تولید شود، به همین دلیل شما نیاز به خرید یک خنک کننده قوی (خنک کننده مایع) برای پردازنده خود دارید چرا که گرمای زیاد باعث خرابی و اختلال در عملکرد این قطعه می شود.

به علاوه اورکلاک هر قطعه باعث می شود از گارانتی خارج شود. از طرفی اگر پردازنده شما همیشه برای تمام کار های سبک و سنگین از تمام توان خود برای پردازش استفاده کند باعث می شود طول عمر کمتری داشته باشد. اما اینتل با به کار گیری فناوری توربو بوست در سری جدید پردازنده های خود توانسته است این اورکلاک را هوشمند کند. به کمک این فناوری هر زمان که نیاز به حداکثر توان پردازنده داشته باشید، فرکانس افزایش می یابد و در کار های سبک مثل وب گردی که نیازی به تمام توان پردازنده نیست فرکانس کاهش می یابد. با این فناوری بسیاری از مشکلات اورکلاک CPU حل می شود. برای آشنایی بیشتر با فناوری توربو بوست و اطلاع از پردازنده هایی که از این قابلیت برخوردار هستند به این پست مراجعه کنید.

آیا پردازنده گوشی و لپ تاپ را می توان اورکلاک کرده؟

اورکلاک پردازنده برای همه دستگاه ها مناسب نیست. شما می توانید پردازنده کامپیوتر رومیزی، لپ تاپ و گوشی خود را اورکلاک کنید. اما این کار برای گوشی و لپ تاپ توصیه نمی شود، چرا که همان طور که گفته شد، اورکلاک پردازنده دمای این قطعه را بالا می برد و قطعا شما به یک خنک کننده حرفه ای نیاز خواهید داشت. این خنک کننده ها قطعا در گوشی و لپ تاپ جا نمی شوند، بنابراین، شما با اورکلاک پردازنده لپ تاپ و گوشی خود قطعا به این قطعه و سایر قطعات آسیب می زنید.

خنک کننده مایع سی پی یو

خرید خنک کننده حرفه ای

شما می توانید انواع خنک کننده های حرفه ای، از خنک کننده های بادی قوی گرفته تا بهترین خنک کننده های مایع مورد نیاز خود را با بهترین قیمت از فروشگاه معتبر تک یک خریداری کنید.

چطور CPU سیستم خود را اورکلاک کنیم؟

قبل از شروع کردن فرایند اورکلاک پردازنده، ابتدا باید از امکانات و مشخصات و قابلیت های پردازنده خود آگاه باشید. زیرا ممکن است که پردازنده شما قابلیت اورکلاک نداشته باشد. در ادامه مواردی را که باید قبل از اورکلاک به آن ها توجه شود را آورده ایم:

  1. آگاهی از مشخصات و امکانات CPU
  2. بررسی کافی بودن سیستم خنک کننده برای پردازنده
  3. تمیز کردن گرد و غبار موجود در کیس و قطعات
  4. انتخاب نرم افزار اورکلاک CPU

آگاهی از مشخصات و امکانات CPU

از بین پردازنده های AMD شما می توانید تقریبا تمام پردازنده های جدید را اورکلاک کنید، به خصوص پردازنده های سری رایزن. در پردازنده های اینتل هم شما می توانید تمام پردازنده های سری K و X اینتل را اورکلاک کنید. در زیر جدولی را می بینید که از بین پردازنده های سری Kو X، آن هایی را که قطعا امکان اورکلاک را دارند آورده ایم. اگر پردازنده شما از سری K و X است اما در این لیست نیست ممکن است امکان اورکلاک نداشته باشد.

نام پردازندهفرکانس پایهحداکثر فرکانس بعد از اورکلاک
Core i9-9900K3.6 گیگاهرتز5.0 گیگاهرتز
Core i7-9700K3.6 گیگاهرتز4.9 گیگاهرتز
Core i5-9600K3.7 گیگاهرتز4.6 گیگاهرتز
Core i7-8086K4.0 گیگاهرتز5.0 گیگاهرتز
Core i7-8700K3.7 گیگاهرتز4.7 گیگاهرتز
Core i5-8600K3.6 گیگاهرتز4.3 گیگاهرتز
Core i3-8350K4.0 گیگگاهرتزN/A

اگر راجع به این این که پردازنده شما قابلیت اورکلاک دارد یا خیر مطمئن نیستید می توانید به کمک نرم افزار هایی که در این زمینه وجود دارد بفهمید آیا پدازنده شما قابلیت اورکلاک دارد یا خیر.

تمیز کردن گرد و غبار موجود در کیس و قطعات

تمیز کردن داخل کیس و روی قطعات با اسپری هوا قبل از اورکلاک CPU

قبل از تمیز کردن، سیستم خود را خاموش کنید و یک مچ بند ضد الکتریسیته ساکن استفاده کنید. از جاروبرقی برای پاک کردن گرد و غبار استفاده نکنید، زیرا باعث تجمع استاتیک می شود که می‌ تواند خطرناک باشد. برای این کار می توانید از اسپری‌ های هوای فشرده استفاده کنید.

انتخاب نرم افزار اورکلاک CPU

شما با استفاده از بایوس می‌ توانید پردازنده‌ های اینتل را اورکلاک کنید. ما به شما توصیه می‌ کنیم که برنامه‌ ی Extreme Tuning Utility را که مبتنی بر ویندوز است دانلود کرده و برای این کار استفاده کنید. این نرم‌ افزار رایگان است و به طور اختصاصی برای اورکلاک کردن پردازنده‌ های اینتل طراحی شده است.

برخلاف بسیاری از نرم‌ افزارهای سوم شخص، برنامه Extreme Tuning Utility بسیار پایدار و قابل اعتماد است و به‌ طور مستقل مشکلی را ایجاد نمی کند. این برنامه وضعیت فعلی پردازنده‌ ی شما را بررسی می کند و اطلاعات زیادی در مورد سیستمتان به شما می دهد. شما به کمک این برنامه می‌ توانید بار CPU، دما و معیار های اجرای آن را کنترل کنید. بعد از طی کردن مراحل فوق می‌ توانید قسمت مارک شده سی پی یو خود را باز کنید و اورکلاک پردازنده خود را شروع کنید.

آموزش اورکلاک کردن پردازنده کامپیوتر

ابتدا برنامه Extreme Tuning Utility را باز کنید و مشخصات سیستم خود را بررسی کنید، سپس مراحل زیر را دنبال کنید:

مرحله اول: درجه حرارت و عملکرد پایه

Stress Test را در منوی سمت چپ برنامه انتخاب کنید. اجرا Stress Test حدودا 1 ساعت طول می کشد. در پایان اجرای Stress Test اطلاعاتی به شما نمایش داده می شود. از بین این اطلاعات دما را یادداشت کنید. اگر پردازنده مرکزی شما از 80 درجه گرم‌ تر است، نمی توانید پردازنده خود را اورکلاک کنید. در این حالت باید اقدام به تهیه یک خنک کننده قوی و حرفه ای (خنک کننده مایع) کنید. اگر دمای کاری پردازنده شما کمتر از 80 باشد، باید کمی کیس را تکان دهید تا تراشه CPU شما بتواند با فرکانس و ایمنی بالا تر به کار خود ادامه دهد.

مرحله دوم: ضریب‌ ها

در واقع کار اورکلاک CPU از این مرحله رسما آغاز می شود. شما می‌ توانید CPU خود را با استفاده از تب Basics در این نرم افزار اورکلاک کنید. تب Advances Tuning را از منوی سمت چپ انتخاب کنید، سپس به بخشی تحت عنوان Multipliers بروید. ضرایب، که همان نسبت پردازنده هستند، با سرعت خروجی از CPU مطابقت دارند. این ضریب فرکانسی BCLK یا کلاک مرجع نام دارد. ضریب x32 معمولا به‌ معنای فرکانس توربو 3.2 گیگاهرتز است.

ضریب خود را با جایگزین کردن با یک عدد مانند x33 در همه هسته‌ ها افزایش دهید. همچنین می‌ توانید فرکانس‌ ها را به‌ صورت جداگانه روی هسته‌ های مختلف تنظیم کنید. در ادامه باید ثبات اورکلاک را تست کنید. در این قسمت Stress Test را از فهرست سمت چپ انتخاب کرده و سپس تست را دوباره اجرا کنید. این بار دیگر نیاز نیست 1 ساعت صبر کنید برای اجرای Stress Test، اکنون تنها باید 10 دقیقه صبر کنید. اگر این مرحله بدون مشکل به پایان رسید، ضریب را یک مرحله دیگر افزایش دهید.

حال بازهم مراحل قبل را تکرار کنید. به طور کلی می توان گفت در این مرحله باید مدام ضریب را افزایش دهید و تست را اجرا کیند تا زمانی که تست با مشکل مواجه شود. وقتی به این مرحله رسیدید باید ضریب را به آخرین مقداری که تست بدون مشکل اجرا شد تغییر دهید و دوباره برای آخرین بار برای اطمینان اجرا کنید اگر بدون مشکل بود این ضریب مناسب است. برای اطمینان بیشتر یک بازی را اجرا کنید و مجدد تست بگیرید. با چند برنامه سنگین کار کنید و تست بگیرید تا مطمئن شوید این ضریب برای پردازنده شما مناسب است یا نه اگر بعد از اجرای برنامه های سنگین اجرای تست با مشکل مواجه شد باید ضریب را کم تر کنید.

مرحله سوم: ولتاژ اصلی

بسیاری از پارامتر های ولتاژ می‌ توانند بر عملکرد پردازنده تاثیر بگذارند، اما ولتاژ هسته یا همان VCore از همه بهتر و تاثیر گذار تر است. شما می‌ توانید ولتاژ را نیز با استفاده از همین نرم افزار تنظیم کنید که فرقی با مرحله تغییر ضریب پردازنده ندارد. در این مرحله باید از مرحله تنظیم ضریب پردازنده بیشتر مراقب باشید، زیرا اگر به پردازنده اکنون فشار بیشتری وارد شود، ممکن است که خراب شده و سیستم شما دوباره راه‌ اندازی شود. پس بسیار مراقب افزایش ولتاژ باشید.

برای این که بدانید باید چه ولتاژی به پردازنده خود بدهید می توانید از تجربه کسانی که پردازنده ای مثل شما داشته اند و اورکلاک کرده اند استفاده کنید. اما به طور کلی یک قاعده کلی وجود دارد: هر چیزی بیش از 1.4 ولت می‌ تواند خطرناک باشد. تب Advanced Tuning را از منوی سمت چپ برنامه باز کنید و ولتاژ اصلی را به 0.025 درصد افزایش دهید. به‌ عنوان مثال، شما می‌ توانید از ولتاژ 1.250 شروع کنید و آن را به 1.275 افزایش دهید. اگر برای سیستمتان مشکلی پیش نیامد می توانید مجددا تست استرس را تکرار کنید تا از درست بودن همه چیز مطمئن شوید.

سخن پایانی

اگر سیستم شما خراب شده است یا دوباره راه‌ اندازی می شود، این یعنی شما پردازنده را بیش از حد لازم تحت فشار گذاشته‌ اید. با تست استرس یک فرکانس مطمئن و پایدار برای پردازنده‌ ی خود پیدا کنید. اورکلاک کردن پردازنده می تواند جالب باشد، اما اگر پردازنده در چنین شرایطی نمی‌ تواند برنامه‌ ها را اجرا کند باید پردازنده خود را به تنظیمات قبل برگردانید. وقتی که تنظیمات پایدار پردازنده خود را پیدا کردید، تنظیمات خود را یادداشت کنید تا بعدها در صورت نیاز بتوانید دوباره آن‌ ها را اعمال کنید.

  1. مراحل اورکلاک CPU چیست؟

    تغییر بایوس سیستم، افزایش ولتاژ پردازنده، مرحله پایانی تست اورکلاک CPU

  2. چه خطا هایی ممکن است هنگام اورکلاک کردن CPU رخ بدهد؟

    سیاه شدن صفحه نمایش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *