مولتی متر یک ابزار اندازه گیری الکتریکی است که برای اندازه گیری چندین ویژگی الکتریکی مانند جریان، ولتاژ، مقاومت و فرکانس استفاده می شود. بسته به اینکه یک دستگاه چقدر پیشرفته است، می توانید تست های تداوم، آزمایش دیود و اندازه گیری دما را نیز انجام دهید. برخی از دستگاه های پیشرفته دارای دماسنج مادون قرمز برای اندازه گیری دما از راه دور هستند. در ادامه انواع مختلف آن ها، نحوه کار آن ها و کار هایی که می توانید با آن ها انجام دهید را بررسی می کنیم.
مولتی متر ها چگونه کار می کنند؟
مولتی متر وسیله ای است که چندین مدار را در یک مدار ترکیب می کند. این وسیله جریان، ولتاژ و مقاومت را به طور همزمان اندازه گیری می کند و به عنوان آمپر متر، ولت متر و اهم متر عمل می کند. یک چرخش ساده دستگیره دایره ای در بالای دستگاه، آن را از حالت اندازه گیری ولتاژ به اندازه گیری جریان و موارد دیگر تغییر می دهد. همچنین می توانید ولتاژ های مستقیم، متناوب و جریان را جداگانه با این دستگاه اندازه گیری کنید.
برای تست هر پارامتر، پروب های (سیم های اهممتر) تست را به جک های دستگاه وصل کنید و سر های دیگر را به مدار مورد آزمایش وصل کنید. قبل از استفاده مطمئن شوید که دستگیره دایره ای دستگاه روی پارامتر صحیحی تنظیم شده است. پس از اندازه گیری پارامتر، بسته به نوع دستگاهی که استفاده می کنید، خروجی به صورت آنالوگ یا دیجیتال نمایش داده می شود. اگر قبلاً از این دستگاه استفاده نکرده اید، ابتدا با نمادهای استاندارد آن آشنا شوید.
انواع مولتی متر
بر اساس نمایشگر خروجی، مولتی مترها به دو نوع دیجیتال و آنالوگ تقسیم می شوند:
- مولتی متر آنالوگ: همان طور که از نام آن پیداست، دستگاه های قدیمی هستند که مقدار اندازه گیری شده را با یک سوزن در مقیاس آنالوگ نشان می دهند.
- مولتی متر دیجیتال: دستگاه دیجیتال ورودی آنالوگ را به دیجیتال تبدیل می کند و مقدار اندازه گیری شده را به صورت عدد نمایش می دهد.
همانطور که می دانید خواندن اعداد از نمونه دیجیتال آن آسان تر است. همچنین اندازه گیری داده ها با دستگاه دیجیتال دقیق تر از آنالوگ است. بنابراین اگر تازه شروع به کار کرده اید باید از یک دستگاه دیجیتال استفاده کنید.
گزینه های مولتی متر دیجیتال
با یک دستگاه دیجیتال، دو گزینه دیگر پیش رو دارید: می توانید یک دستگاه دستی یا رومیزی انتخاب کنید و تصمیم بگیرید که آیا مولتی متر مورد نیاز شما محدوده خودکار باشد یا خیر.
- مولتی متر های محدوده خودکار: دستگاه های مدرن معمولاً دارای محدوده خودکار هستند، به این معنی که بسته به مقداری که اندازه می گیرند می توانند به طور خودکار محدوده خود را تغییر دهند.
- مولتی متر های دستی: با استفاده از آن ها باید خودتان محدوده را متناسب با آنچه اندازه گیری می کنید تنظیم کنید. که دقت را کاهش می دهد و بر حجم کار می افزاید.
کلمپ متر
برای تست مدار های کوچک، یک دستگاه استاندارد مناسب است. با این حال، اگر جریان برق دستگاه شما به اندازه ای زیاد است که نمی توانید با مولتی متر اندازه گیری کنید، کلمپ متر بهترین گزینه است. تشخیص میدان مغناطیسی اطراف یک سیم واحد به کلمپ متر اجازه می دهد تا اندازه گیری های صحیح را انجام دهد. در واقع سیم های برق را می توان با کمک کلمپ متر نیز تست کرد. کلمپمتر با مولتی متر تفاوت دارد زیرا هیچ ارتباط مستقیمی بین مدار و مولتی متر وجود ندارد.
کاربرد های مولتی متر
- بازرسی خودرو: بازرسی خودرو یکی از کاربرد های اصلی مولتی متر است. شما به وسیله آن، می توانید شارژ باتری را اندازه گیری کنید، تست نشتی را روی آن انجام دهید، دینام را تست کنید و بوق ماشین یا هر مدار الکتریکی دیگری را در سیستم خود بررسی کنید. بسیاری از واحد های سطح بالا، مانند Power Probe IV، قادر به تست انژکتور های سوخت، درایور های PCM/ECM و ردیابی سیگنال هستند. از این رو این دستگاه یک ابزار ضروری برای تکنسین های خودرو است.
- کاربرد های خانگی: هر خانه باید یک مولتی متر داشته باشد. تست سوکت های معیوب، بررسی تداوم، بازرسی لوازم خانگی و تست بقیه مدارهای خانه با این دستگاه آسان تر می شود. اگرچه هیچ برندی به طور خاص برای مصارف خانگی طراحی نمی کند، بنابراین هر مولتی متری که قادر به اندازه گیری پارامترهای اساسی باشد، کارساز خواهد بود.
- کاربرد های صنعتی: مولتی متر ها را می توان در کاربردهای صنعتی بی شماری استفاده کرد. چندین کار مهندسی نیاز به استفاده از آن دارند، مانند اندازه گیری دمای ابزار، انجام تست های پیوستگی، ارزیابی جریان جریان یا تجزیه و تحلیل مدار ها از طریق تصویر برداری مادون قرمز. بعضی دستگاه های مدرن حتی قادر به ارسال فید زنده به صورت بی سیم هستند.
- برنامه های کاربردی DIY: علاقه مندان به پروژه های الکترونیکی DIY نیز به طور گسترده از این دستگاه استفاده می کنند. این دستگاه انجام آزمایشات در خانه را برای آن ها آسان تر می کند.
- یکی دیگر از کاربرد های مولتی متر در تست پاور کامپوتر است که ما آن را به طور کامل در پست دیگری توضیح داده ایم. همچنین به کمک این مقاله، شما می توانید روش کار با این دستگاه را بهتر یاد بگیرید.
نکات ایمنی برای استفاده از مولتی متر
- همیشه گزینه مناسب را برای کار انتخاب کنید.
- دستگاه را توسط دسته های عایق نگه دارید.
- از منابع اندازه گیری خارج از محدوده کنتور خودداری کنید.
- هنگام استفاده از دستگاه برد دستی، محدوده را با دقت تنظیم کنید.
- همیشه دستکش های محافظ خود را بپوشید.
- هنگام سوختن فیوز از مولتی متر استفاده نکنید.
- رتبه بندی CAT دستگاه خود را بررسی کنید.
- مولتی متر و پروب های آن را به صورت فیزیکی بازرسی کنید.
- دستگاه خود را به طور منظم کالیبره کنید.
- هرگز از مولتی متر در مدار های در معرض نور استفاده نکنید.
- از تست مدار ها در محیط مرطوب خودداری کنید.
- دستگاه خود را در یک جعبه محافظ نگهداری کنید.
ایمنی داخلی مولتی متر: برند های معروف معمولاً شامل فیوز هایی هستند که از مدار های داخلی خود در زمانی که جریان از حداکثر ظرفیت آن ها فراتر رفت محافظت می کنند. این فیوز ها با افزایش جریان بالا می شکنند. بنابراین به جای خرید یک دستگاه جدید، فقط باید فیوز را تعویض کنید.
سخن پایانی
مولتی متر ابزاری عالی برای تشخیص عیوب الکتریکی است و استفاده از آن نسبتاً ایمن است. قیمت آن از 50 دلار تا هزاران دلار متغیر است. بنابراین، قبل از خرید یک مولتی متر، باید به وضوح نیازهای خود را مشخص کنید و انتخاب مناسبی داشته باشید. برای تست های اولیه در خانه یا آزمایش های مدرسه، یک دستگاه ارزان تر کافی است. در مقابل، اگر نیاز به تست لوازم تهویه مطبوع پیشرفته یا انجام بازرسی های صنعتی دارید، باید گزینه گران تری تهیه کنید. مولتی متر ابزاری عالی برای تشخیص عیوب الکتریکی است و استفاده از آن نسبتاً ایمن است. به علاوه در عرض چند روز می توانید با آن آشنا شوید.
منبع: makeuseof.com