در حالی که واقعیت مجازی در ابتدا به چند هدست محدود می شد اما در سال های اخیر این امکان پیشرفت کرد و به ابزار های مختلفی گسترش پیدا کرد که در ادامه درباره آن ها بیشتر توضیح می دهیم. با این که VR در حال حاظر بین کاربران زیادی محبوبیت پیدا کرده است اما هنوز گیمر هایی هستند که علاقه ای به این فناوری ندارند. اما انتظار می رود این امکان در سال های اخیر پای خود را فرا تر از انتظار بگذارد و تبدیل به امکان محبوب و پر طرفداری در بین تمام کاربران شود. در ادامه این پست خواهید دید که این فناوری چیست و چه کاربرد هایی دارد.
واقعیت مجازی چیست؟
واقعیت مجازی (Virtual Reality یا VR) یک نوع شبیه سازی دنیای واقعی است که کاربر را از طریق حس لامسه، بینایی، شنوایی، تعادل و غیره وارد محیطی می کند که واقعیت ندارد، اما کاربر خود را در آن محیط حس می کند. این فناوری باعث ایجاد تجربه ای متفاوت، جالب و هیجان انگیز در افراد می شود.
تاریخچه واقعیت مجازی
واقعیت مجازی از طریق ابزار های مختلف تجربه متفاوتی را در اختیار کاربران می گذارد. در حال حاظر دیگر خبری از دستگاه های واقعیت مجازی قدیمی نیست. بیاید با نگاهی به تاریخچه واقعیت مجازی، روند تکامل این کودک در حال رشد را ببینیم.
سنسوراما اولین جوانه واقعیت مجازی
با این که در چند ساله اخیر VR بین کاربران محبوبیت پیدا کرده است اما این امکان به سال 1962 میلادی بر می گردد. اولین دستگاهی که از این فناوری استفاده می کرد Sensorama نام داشت. در Sensorama تنها چند فیلم کوتاه پخش می شد. این دستگاه برای شبیه سازی و ایجاد تجربه ای متفاوت در کاربران از وزش باد، صدا و بو استفاده می کرد.
از آنجایی که در این سال ها هنوز صنعت بازی و بازی سازی شکل نگرفته بود این دستگاه و دستگاه های مشابه آن بیشتر برای شبیه سازی پرواز برای خلبانان و موارد پزشکی استفاده می شد.
در نهایت با جان گرفتن این صنعت، اولین بازی در سال 1982 در کنسول آتاری از واقعیت مجازی استفاده کرد و تحولی عظیم در صنعت کنسول های بازی به وجود آورد.
EyePhone
واقعیت مجازی به شکلی که امروزه می شناسیم اولین بار در دهه 1980میلادی به کاربران ارائه شد. در این زمان EyePhone توسط کمپانی VPL Research به بازار آمد. EyePhone برای شبیه سازی تجربه واقعی رخ داد های طبیعی یا فرا طبیعی از یک دستکش و هدست درست مشابه هدست های امروزی استفاده می کرد. اما این دستگاه بسیار قیمت بالایی داشت به همین خاطر شرکت سازنده آن به سرعت ورشکست شد.
سگا
بعد از آتاری هدست واقعیت مجازی سگا در سال 1993 معرفی شد. اما سگا هرگز به مرحله تولید نرسید دلیل آن هم این بود که این امکان به قدر واقعی بود که ممکن بود کاربران با غرق شدن در دنیای بازی در دنیای واقعی آسیب ببینند مثلا با اشیا اطراف خود برخورد داشته باشند. دلیل دیگری که بعد ها سازندگان به آن اشاره کردند این بود که این بازی برای کاربران ایجاد سر درد و بیماری های حرکتی می کرد. اما در نهایت سگا با ارائه دستگاه های دارای قابلیت واقعیت مجازی برای پارک های تفریحی به موفقیت رسید.
کمپانی های موفق واقعیت مجازی در صنعت بازی
در سال 1995 نینتدو هدست جدید برای بازی ساخت اما با شکستی که در این زمینه داشته تا مدت ها هیچ شرکتی در این زمینه فعالیتی نکرد. در نهایت در سال 2010 پالمر لاکی Oculus را ساخت که در کنار تکنولوژی پیشرفته ای که داشت قیمت مناسبی هم داشت. سرانجام در سال 2014 شرکت گوگل با عرضه Google Cardboard کولاکی بی سابقه در واقعیت مجازی برای صنعت بازی به وجود آورد. در ادامه کمپانی های دیگری مثل HTC، Volvo و سونی هم به رقابت با Oculus و شرکت گوگل پرداختند.
انواع هدست های واقعیت مجازی
همانطور که در بخش تاریخچه دیدید با این که در ابتدا واقعیت مجازی تنها در هدست یا دستگاهی مثل Sensorama که سر داخل آن قرار می گرفت محدود می شد، اما در حال حاظر شاهد تنوع زیادی از آن ها هستیم. در حال حاظر هدست ها به دو دسته هدست های وابسته به سخت افزار جانبی و هدست مستقل تقسیم می شوند.
یکی از هدست های وابسته به سخت افزار های جانبی هدست هایی هستند که با اتصال به یک کنسول بازی یا گوشی کار می کنند و خود هدست بدون کنسول یا گوشی کار نمی کند. معمولا این دسته از هدست ها از کیفیت بالاتری نسبت به هدست های مستقل برخوردارند. اما دسته دوم هدست هایی هستند که نیازی به سخت افزار جانبی مثل کنسول ندارند و شما تنها با گذاشتن عینک روی چشمتان و انتخاب بازی از منوی موجود در هدست وارد محیط بازی می شوید.
لازم به گفتن است که در حالی که هدست های وابسته به سخت افزار جانبی که با کنسول کار می کند بالا ترین کیفیت را دارد و با سیم به کنسول متصل می شود که بر خلاف هدست مستقل دست وو پا گیر است. اما هدست های موبایلی با این که مثل هدست های کنسولی حرفه ای نیستند و از کیفیت بالایی برخوردار نیستند اما با قرار گرفتن روی محفظه تعبیه شده روی هدست برای افراد مبتدی هم از نظر قیمت هم کاربرد مناسب تر هستند. اولین هدستی که با گوشی کار می کرد همان هدست به صرفه گوگل بود که در سال 2014 به بازار عرضه شد.
کاربرد های واقعیت مجازی
با این که واقعیت مجازی در زمینه های مختلفی کاربرد دارد اما بزرگترین کاربرد آن در صنعت بازی بوده است. به طوری که بازی های مخصوص واقعیت مجازی زیادی ساخته شده است. از طرفی با ورود دو کمپانی موفق در صنعت بازی یعنی سونی و ولو در بازار واقعیت مجازی کاربرد آن را در در صنعت بازی پر رنگ تر کرد.
غیر از کاربردی که VR در بازی دارد، واقعیت مجازی در دنیای فیلم سازی هم ورود پیدا کرد. در فیلم هایی که از واقعیت مجازی استفاده می کنند کاربر امکان دیدن اطراف را با چرخش 360 درجه را دارد اما مثل بازی ها کنترلی روی چیزی ندارد و فقط نقش ناظر را دارد.
واقعیت مجازی در دنیای آموزش هم ورود پیدا کرد. هم در آموزش به دانش آموزان هم در زمینه آموزش های نظامی. در زمینه آموزش نظامی سربازان بدون درگیری و آسیب دیدن در میدان جنگ شبیه سازی شده قرار می گیرند. در این حالت برای نزدیک تر شدن به واقعیت سربازان در دست خود اسلحه دارند.
مورد استفاده دیگر VR در زمینه پزشکی در بخش جراحی می باشد. واقعیت مجازی در این زمینه به بررسی و تشخیص مشکل بیمار کمک می کند. همینطور زمینه آموزش به افراد تازه کار را هم فراهم کرده است. طبق تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفت، کار آموزانی که از Virtual Reality برای آموزش استفاده کرده بودند از سایر کار آموزان که به روش تجربی آموزش دیده بودند 23 درصد عملکرد بهتری داشتند. در زمینه پزشکی واقعیت مجازی تصاویری 3 بعدی از اندام های هر بیمار در اختیار جراح قرار می دهد. این تصاویر سه بعدی از ترکیب تصاویر سیتی اسکن، ام آر آی و آنژیوگرافی هر بیمار تهیه می شوند.
VR در زمینه گردشگری هم کاربرد گسترده ای پیدا کرده است مخصوصا در دوران کرونا. مثلا شما به کمک واقعیت مجازی می توانید از موزه ها پارک ها و بسیاری از مکان های گردشگری دیدن کنید و لذت ببرید. این فناوری فوق العاده در دنیای مد و لباس هم ورود پیدا کرده است و صحنه شوی لباس ها را هم برای طراحان شبیه سازی می کند.
واقعیت مجازی همانطور که پیش از این گفته شد در زمینه آموزش خلبانان، فضا نوردان، رانندگی و حتی کشتیرانی هم استفاده می شود. کاربرد های واقعیت مجازی به همین موارد ختم نمی شود و طولی نمی کشد تا این فناوری تمام زندگی ما را در بر بگیرد.
امیدواریم از این پست لذت برده باشید. همچنین برا دریافت اطلاعات بیشتر در مورد فناوری واقعیت افزوده یا AR که یکی از فناوری های همگام با VR می باشد، به پست دیگر ما مراجعه کنید.