تکنولوژی Turbo boost یک فناوری هوشمند است که شرکت اینتل روی پردازنده های نسل جدید خود ارائه داده است. با استفاده از تکنولوژی Turbo boost پردازنده می تواند به صورت خودکار فرکانس و سرعت خود را افزایش دهد. در واقع این فناوری به نوعی اورکلاک محسوب می شود، اما با این تفاوت که گارانتی قطعه از بین نمی رود و امن تر است. پس با ما تا انتهای این پست همراه باشید تا با این فناوری هوشمند و مزایای آن بیشتر آشنا شوید.
فناوری Turbo Boost چیست؟
قبل از این که از این فناوری توسط کمپانی اینتل رونمایی شود، برای انجام کار های سنگینی چون گیمینگ، رندرینگ و کار های گرافیکی سنگین دیگر نیاز بود حتما پردازنده ای با تعداد هسته و سرعت بالا تهیه کنید. در بعضی مواقع هم افراد سعی می کردند بدون پرداخت هزینه بیشتر با اورکلاک پردازنده خود سرعت آن را افزایش دهند. اما این کار هم، معایب زیادی داشت از جمله این که پردازنده از گارانتی خارج می شد و این کار ایمن نبود. به علاوه استفاده از پردازنده هایی که از قدرت و سرعت بالایی برخوردارند یا با اورکلاک این توانایی را پیدا کرده اند انرژی بیشتری استفاده می کنند. به علاوه استفاده مداوم از حداکثر توان پردازنده برای هر کار سبک یا سنگینی باعث کاهش طول عمر قطعه می شود و گرمای زیادی تولید می کند که می تواند باعث آسیب به قطعات دیگر هم شود.
اما شرکت اینتل با ارائه این تکنولوژی روی پردازنده های Core i5 و Core i7 توانست این مشکل را حل کند و با کاهش فرکانس هنگام اجرای برنامه های سبک باعث شود هم انرژی کمتری مصرف شود، هم گرمای کمتری تولید شود و طول عمر قطعه بیشتر شود. در عین حال این سری از پردازنده های اینتل می توانند به طور خودکار و هوشمند هنگام اجرای برنامه های سنگین تشخیص دهند که فرکانس پردازنده باید افزایش داشته باشد. در این حالت تنها از حداکثر توان پردازند در مدتی کوتاه هنگام اجرای برنامه های سنگین استفاده می شود که همین امر باعث افزایش طول عمر پردازنده و کاهش مصرف انرژی می شود.
شاید باور نکنید اما استفاده از این تکنولوژی می تواند فرکانس و سرعت یک پردازنده را تا 75 درصد افزایش دهد. با استفاده از تکنولوژی Turbo Boost پردازنده ها می توانند فرکانس خود را تا 133 مگاهرتز افزایش دهند. این کار به این صورت انجام می شود که در هر مرحله 133 مگاهرتز به توان پردازشی پردازنده اضافه می شود. تعداد مراحل افزایش فرکانس در پردازنده های مختلف متفاوت است و به تعداد مرااحل و هسته های پردازنده بستگی دارد. هرچه تعداد هسته ها بیشتر باشد فرکانس پردازنده قابلیت افزایش بیشتری دارد.
به طور مثال در پردازنده 4 هسته ای افزایش فرکانس پردازنده طی 4 مرحله روی هر هسته انجام می شود یعنی به ازای هر هسته فرکانس پردازنده شما به اندازه 532 مگاهرتز (4×133) افزایش می یابد که در این حالت نهایتا فرکانس یک پردازنده 4 هسته ای می تواند 2128 مگاهرتز (4×532) افزایش پیدا کند. این مقدار افزایش فرکانس برای یک پردازنده Core i5 با 4 هسته مثل معجزه می ماند. حال فرض کنید یک پردازنده 8 هسته ای با این فناوری چه می کند.
در پردازنده core i7 این مقدار فراتر رفته و فرآیند تکنولوژی Turbo boost در 5 مرحله انجام می شود. به طور مثال برای یک پردازنده 8 هسته ای Core i7 برای هر هسته 664 مگاهرتز (5×133) افزایش فرکانس داریم. بنابراین در نهایت برای این پردازنده ما حداکثر 5312 مگاهرتز افزایش فرکانس داریم که بی نظیر است.
فعال سازی فناوری Turbo Boost
فعال سازی فناوری Turbo Boost به صورت خودکار و کاملا هوشمند انجام می شود. اما باید پردازنده، مادربرد و سیستم عامل شما هم از این فناوری پشتیبانی کنند. در واقع سیستم عامل باید بتواند زمانی که یک برنامه سنگین در حال اجراست دستور فعال سازی Turbo Boost را برای افزایش فرکانس به پردازنده ارسال کند. در مورد سیستم عامل می توان گفت تمام نسخه های ویندوز 7 به بالا از این تکنولوژی پشتیبانی می کنند.
به علاوه با این که این فناوری ایمن است، اما باز هم نیاز به سیستم خنک کننده قوی و حرفه ای دارید تا هنگام افزایش فرکانس و در نتیجه افزایش دما به CPU آسیبی نرسد. در ضمن از آنجایی که افزایش فرکانس باعث افزایش مصرف انرژی می شود، باید منبع تغذیه شما بتواند انرژی مورد نیاز پردازنده را در این حالت تامین کند. اگر همه این شرایط فراهم باشد این فناوری به طور خودکار رو.ی سیستم شما فعال می شود.
خنک کننده حرفه ای
شما می توانید برای پردازنده خود انواع خنک کننده های حرفه ای را از خنک کننده های بادی گرفته تا خنک کننده های مایع از طریق فروشگاه تک یک خریداری کنید.
معمولاً پردازنده هایی که از این فناوری پشتیبانی می کنند برای بازی و کار های گرافیک و انیمیشن سازی و رندرینگ استفاده می شود که نیاز به فرکانس کاری بالا دارند.
سوالات متداول
- آیا همه پردازنده ها از فناوری Turbo Boost پشتیبانی می کنند؟
خیر همه پردازنده های اینتل از تکنولوژی Turbo Boost پشتیبانی نمی کنند. تنها مدل های خاصی از پردازنده های core i5 core i3 ،core i9 و core i7 از این فناوری پشتیبانی می کنند. بنابراین هنگام خرید به مشخصات محصول توجه کنید. همچنین تنها پردازنده هایی که از معماری Nehalem بهره می برند و بعد از سری Sandy Bridge هستند از این فناوری پشتیبانی می کنند.
- آیا پردازنده های لپ تاپ اینتل هم از این فناوری پشتیبانی می کنند؟
خیر زیرا این پردازنده ها هنگام افزایش فرکانس به انرژی زیادی نیاز دارند اما لپ تاپ ها نمی توانند انرژی مورد نیاز را برای آن ها فراهم کنند. به علاوه لپ تاپ ها فضای کافی برای نصب یک خنک کننده حرفه ای برای رفع مشکل افزایش دمای پردازنده را ندارند.
خرید پردازنده
در فروشگاه تک یک پردازنده هایی که از فناوری Turbo Boost پشتیبانی می کنند وجود دارند. شما می توانید با بررسی مشخصات آن ها پردازند مورد نیاز خود را با بهترین قیمت خریداری کنید.