سخت افزار, مجله تکنولوژی

چگونه بفهمیم که کارت گرافیک با مادربرد سازگار است؟

سازگاری کارت گرافیک با مادربرد

اگر در ساخت کامپیوتر شخصی تازه وارد هستید یا قصد دارید GPU خود را ارتقا دهید، ممکن است کمی در مورد سازگاری کارت گرافیک با مادربردتان سر در گم شوید. اساساً هیچ قانونی برای بررسی اینکه آیا کارت گرافیک با رایانه شخصی شما سازگار است یا خیر وجود ندارد. اما شما باید چند فاکتور را بررسی کنید، که برخی از آن ها مهم هستند چون اگر بررسی نشوند کارت گرافیک شما به خوبی کار نمی کند و حتی ممکن است کارایی خود را از دست بدهد.

به عنوان مثال، باید بررسی کنید که آیا یک اسلات PCIe x16، قدرت و فضای کافی در مادربرد و کیس برای کارت گرافیک را دارید یا خیر. برای اینکه GPU بهینه تر کار کند، باید نسخه PCIe و مادربرد را نیز بررسی کنید. مطمئن شوید که CPU شما عملکرد کارت گرافیک را محدود نمی کند. توجه داشته باشید که کارت گرافیک شما باید متناسب با کاری که می خواهید استفاده کنید باشد تا روی آن بیش از حدی فشار وارد نشود و این قطعه را خراب نکند.

سازگاری کارت گرافیک با مادربرد

برای بررسی سازگاری کارت گرافیک با مادربرد خود، باید موارد زیر را بررسی کنید:

  1. بررسی اسلات PCIe x16
  2. قدرت کافی و کابل های PSU
  3. فضای کافی در کیس
  4. نسخه PCIe مادربرد و GPU باید مطابقت داشته باشند
  5. بررسی این که CPU روی کارت گرافیک شما فشار نمی آورد

توجه داشته باشید که 3 مورد اول از اهمیت بیشتری برخوردار هستند، اما 2 مورد آخر کاملا اختیاری هستند.

1. بررسی اسلات PCIE X16

بررسی اسلات PCIE X16

برای شروع، باید مطمئن شوید که مادربرد شما دارای یک اسلات PCIe x16 با 16 درگاه PCIe است. درگاه PCIe اساسا باس های اطلاعاتی برای اتصال دستگاه های PCIe به CPU هستند. هرچه یک اسلات درگاه بیشتری داشته باشد، کارت گرافیک سطح بالا تری را می توانید نصب کنید. پردازنده‌ های گرافیکی داده‌ های زیادی تولید می‌ کنند، بنابراین در حالت ایده‌ آل به یک اسلات PCIe x16 به 16 درگاه نیاز دارند، اما می‌ توانند روی یک اسلات PCIe x8 نیز کار کنند.

یک اسلات PCIe x16 می تواند تعداد درگاه مختلفی داشته باشد

همه اسلات های PCIe x16 تعدا درگاهشان به یک اندازه نیست. برخی دارای 16 درگاه کامل هستند، برخی دیگر ممکن است دارای 8 یا حتی 4 درگاه باشند. به مادربرد زیر نگاهی بیندازید. همانطور که می بینید در این مادربرد اسلات x16 پایینی، تنها دارای 4 درگاه است که بسیار کمتر از نیاز ایده آل 16 درگاه برای یک GPU است.

تعداد خطوط اسلات 16

از این رو نصب GPU در این اسلات به هیچ وجه توصیه نمی شود. در واقع، کارت گرافیک NVIDIA دارای حداقل نیاز اسلات 16 یا 8 درگاه است. کارت گرافیک AMD می‌ تواند روی اسلات x16 (x4) کار کند، اما عملکرد آن در هنگام کار در 4 درگاه به شدت محدود می شود. همیشه از اسلات PCIe x16 برای کارت گرافیک خود استفاده کنید زیرا تقریباً همیشه دارای 16 درگاه کامل است.

2. کابل های برق و PSU کافی

کارت گرافیک های جدید تر و قوی تر نیاز به انرژی بسیار بالایی دارند. برای فهمیدن این موضوع، فقط باید مشخصات GPU خود را بررسی کنید.

بررسی میزان انرژی مصرفی کارت گرافیک از روی مشخصات ان
نیاز به برق و اتصالات NVIDIA RTX 3080

تقریباً همه کارت‌ های گرافیک دارای یک PSU (منبع تغذیه) توصیه شده هستند. ایسوس برای کارت گرفیک ASUS TURBO V2 RTX 3080 داشتن یک PSU با توان 850 وات را توصیه می کند. اگر فکر می کنید به یک منبع تغذیه قوی تر نیاز دارید می توانید مدل های قوی تر گرین یا AWEST را نیز بررسی کنید.

PSU توصیه شده برابر با توان مصرفی

برای پی بردن به انرژی مورد نیاز GPU، باید به کانکتور های برق مورد نیاز آن نگاه کنید. GPU نشان داده شده در بالا نیاز به کانکتور های 2×8 پین دارد.

هر کانکتور 8 پین 150 وات برق و اسلات PCIe خود 75 وات برق را تامین می کند. بنابراین کارت گرافیک فوق به 375 وات برق نیاز دارد. جدول زیر نیاز برق را بر اساس کانکتور های برق مشخص شده خلاصه می کند.

حداکثر انرژی مصرف شدهکابل 12 پین
(600وات)
کابل 8 پین
(150وات)
کابل 6 پین
(75وات)
PCIe x16
(75وات)
75 وات00075 وات
150 وات001×75 وات 75 وات
225 وات01×150 وات0 75 وات
225 وات00 2×75 وات 75 وات
300 وات0 1×150 وات 1×75 وات 75 وات
375 وات0 2×150 وات 0 75 وات
450 وات0 2×150 وات 1×75 وات 75 وات
525 وات0 3×150 وات 0 75 وات
675 وات1×600 وات00 75 وات

شما باید به اندازه کافی از تمام کابل های مورد نیازتان داشته باشید

منبع تغذیه شما باید تمام کابل های مورد نیاز را برای روشن کردن GPU داشته باشد. به عنوان مثال، اگر GPU شما به 2 کانکتور 8 پین نیاز دارد، باید هر دو کانکتور 8 پین را داشته باشید. شما نمی توانید فقط 1 دو شاخه وصل کنید یا یکی را با دو شاخه 8 پین و دیگری را با دو شاخه 6 پین وصل کنید. درک نیاز برق و کابل های مورد نیاز برای دانستن اینکه آیا کارت گرافیک با مادربرد و کامپیوتر شما سازگار است یا خیر، یک نکته ضروری است.

3. فضای کافی در کیس

ناگفته نماند که کیس کامپیوتر باید فضای کافی برای قرار دادن کارت گرافیک شما داشته باشد. علاوه بر این، باید توجه داشته باشید که گاهی اوقات نصب یک کارت گرافیک می تواند یک اسلات PCIe دیگر را غیرقابل دسترسی کند. بنابراین، ممکن است مجبور شوید دستگاه‌ های متصل خود را جا به‌ جا کنید. تصویر زیر یک کارت گرافیک متصل را نشان می دهد که دو اسلات x1 را در زیر آن مسدود کرده است.

کارت گرافیک دو اسلات x1 را مسدود کرده

به این ترتیب، اگر کارت اضافی مانند کارت وای فای روی اسلات x1 نصب کرده اید، باید به اسلات های دیگر منتقل شوند و اگر هیچ اسلاتی در دسترس نباشد، ممکن است مجبور شوید با حذف آن، یک کارت توسعه را استفاده نکنید.

اندازه کارت گرافیک

اندازه های مختلفی از کارت گرافیک وجود دارد که با تعداد اسلات های PCIe و فضایی که اشغال می کنند شناسایی می شود. در اینجا اندازه های مختلفی که می توانید برای پردازنده های گرافیکی بیابید آورده شده است.

  • کوچک: اسلات 1 و 1.5
  • متوسط: اسلات 2 و 2.5
  • بزرگ: اسلات 2.7 و 3.0

شما می توانید اندازه GPU را قبل از خرید با مشاهده مشخصات آن دریابید. برخی از طراحی‌ های مادربرد هوشمند تر اغلب دارای اسلات‌ های PCIe هستند که برای پردازنده‌ های گرافیکی در فاصله‌ ای نسبتاً مناسب از سایر اسلات‌ های PCIe در نظر گرفته شده‌ اند تا هیچ اسلاتی مسدود نشود.

4. نسخه PCIE مادربرد و پردازنده گرافیکی باید مطابقت داشته باشد

با هر نسخه PCIe، سرعت انتقال اسلات دو برابر می شود. به این معنی که یک اسلات PCIe x16 v4.0 می تواند داده های بسیار بیشتری را در مقایسه با اسلات PCIe x16 V3.0 منتقل کند. از این رو، دستگاه های ساخته شده برای پروتکل v4.0 PCIe می توانند در مقایسه با دستگاه های v3.0 PCIe بسیار قدرتمند تر باشند.

این دقیقاً همان چیزی است که باید به آن توجه داشته باشید. از آنجایی که اکثر سیستم های قدیمی هنوز با نسخه 3.0 مطابقت دارند، نصب GPU جدیدتر PCIe 4.0 در اسلات PCIe 3.0 می تواند مشکل ایجاد کند. به طور کلی می توانید نسخه PCIe GPU خود را با بررسی مشخصات آن پیدا کنید.

اگر یک پردازنده گرافیکی PCIe 4.0 (RTX 3090) دارید، در صورت نصب در اسلات PCIe 4.0 کارایی خوبی دارد اما در صورت نصب روی اسلات های قدیمی کارایی خود را از دست می دهد.

5. بررسی کنید که CPU روی کارت گرافیک شما فشار نمی آورد

در نهایت باید مطمئن شوید که بین کارت گرافیک و CPU برابری وجود دارد. به این معنی که اگر NVIDIA RTX 3080 رده بالایی دارید، عاقلانه نیست که آن را با یک CPU اینتل Pentium جفت کنید. حداقل باید Core i5 یا Ryzen، پردازنده ای باشد که با کارت گرافیک شما جفت می شود.

سخن پایانی

با توجه به انعطاف‌ پذیری و طراحی ماژولار مادربرد ها، این احتمال وجود دارد که کارت گرافیک شما با مادربرد شما سازگار باشد، حتی اگر یک دهه عمر داشته باشد. امیدواریم این پست به شما کمک کرده باشد، همچنین برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید به پست دیگر ما در مورد گرافیک های یکپارچه و کاربرد های آن، مراجعه کنید.

شما می توانید کارت گرافیکی که با مادربردتان سازگار باشد را پس از مشورت با کارشناسان ما از سایت فروشگاه معتبر تک یک با بهترین قیمت خریداری کنید.

منبع: pcguide101.com

Gerelateerde berichten

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *